Credeați că știți totul despre fasole? Poate că nu …

Ce știm cu toții:

– Fasolea (Phaseolus vulgaris) este o plantă leguminoasă agățătoare anuală care este originară din America și este întrebuințată în bucătărie. De la fasole se pot consuma atât păstaia tânără cât și bobul uscat.

fasole verde

Ce-am mai putea afla:

– În Japonia, fasolea- și, mai cu seamă fasolea prăjită – are virtutea de a proteja și de  a exorciza. Ea alungă demonii, înlătură toate relele și apără de fulger. Chiar înainte de venirea primăverii, în seara de 3 februarie, japonezii răspândesc prin casele lor boabe de fasole ca să îndepărteze de câmin demonii și spiritele malefice. Ei își însoțesc gesturile cu strigătele : „afară cu demonii, bunăstarea să vină inlăuntru !”

– Ca și ceremonia de răsădire a orezului, la origine acest rit trebuia să provoace fecundarea legumei și să aducă prosperitatea în case.

– În străvechea Indie, semănatul boabelor de fasole juca un rol de magie erotică, din pricina asemănării dintre bob și testicul.

Ce nu vom ști niciodată:

– Ce i-a determinat pe japonezi sau indieni să atribuie astfel de puteri miraculoase fasolei. Să fie doar o poveste transmisă din generație în generație sau să fie mult mai mult de atât?

Iată cum chiar și fasolea are istoria și secretele ei 😉 !

Pentru cei ce mai au răbdare să citească, aș mai completa articolul cu o mică schiță de Alphonse Allais

„Sfârșitul unei colecții

Bătrânul marchiz de Bois -Lamothe avusese multe pasiuni la viața lui. Acum, la bătrânețe, nu mai avea decât una, colecția de boabe de fasole. Strânsese 4500 de boabe de fasole, de toate culorile și toate mărimile. Le ținea grămadă într-o salatieră enormă și își spunea mereu că trebuie să claseze colecția.

Într-o dimineață, pe când marchizul era la vânătoare, la intrarea în castel sună clopotul cel ruginit.

Un soi de slujnică bătrână, pocită, dar extraordinar de îngălată, vorbind o franceză de parcă ar fi crescut într-un pension de cizme, veni să deschidă:

– Pe cine cătați?

– Pe domnul marchiz Bois -Lamothe.

– Nu-i aci.

– Marchizul se întoarce curând?

– De un’să știu io? De un’să știu io?

În fața acestei primiri contestabile, oaspeții se hotărâră să intre.

– Sunt nepotul domnului de Bois -Lamothe, zise domnul, și aceasta e soția mea. Îl vom aștepta pe unchiul meu la castel. Tânăra soție zise:

– Ce-ar fi, până una alta, să pregătim dejunul?

Slujnica:

– De un’să știu io?

Nepoata marchizului deveni atunci autoritară:

– Du-te și adu niște ouă! Taie o rață! Hai mișcă-te!

Apoi, scotocind prin casă, nepoata descoperi salatiera cu fasole. Atunci se petrecu probabil un fapt unic în istoria colecțiilor. Nepoata puse colecția la fiert. Când colecția a fost gata nepoata o scurse cu grijă. Apoi nepoata puse colecția într-o tigaie cu unt și cu ceapă tăiată mărunt.

Îndată străvechiul castel al familiei de Bois -Lamothe mirosi îmbietor. Focul strălucitor mângâia tigaia, care intona un imn închinat vieții, închinat dragostei, închinat gloriei.

Tocmai atunci se întoarse marchizul. Masa era pusă. S-a servit o strașnică omletă cu slănină, pe urmă o rață bună și pe urmă…

Și pe urmă…

Și pe urmă … fasole!

Marchizul n-a șovăit o secundă, și-a recunoscut boabele de fasole, pe cele albe, pe cele negre, pe cele albastre, pe cele roșii, pe cele violet. Și-a recunoscut boabele galbene cu violet, pe cele albastre cu portocaliu, pe cele roșii cu verde.

fasole colorată

Marchizul s-a ridicat drept ca o lumânare, a vâslit prin aer cu brațele sale lungi și uscate și s-a prăbușit pe spate, peste o veche pendulă.

Murise

Morala – luați-i pe colecționari în derâdere cât poftiți, dar nu-i siliți niciodată să-și mănânce colecția,  fie și cu ceapă.”

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: