Poate fi păcălit „13” ?

De-a lungul istoriei omenirii, fel și fel de interpretări s-au dat acestui număr, 13,  aducător uneori de ghinion, alteori de noroc. Dacă ar fi să facem o incursiune în trecut, găsim dovezi care să susțină ambele variante.

treisprezece

Încă din Antichitate numărul 13 a fost considerat ca fiind de rău augur .

– Filip al Macedoniei care își adăugase statuia alături de cele ale celor Doisprezece Zei majori, în timpul unei procesiuni, a murit puțin după aceea la teatru.

– La Cina cea de Taină a lui Hristos, erau treisprezece meseni.

– Cabala numărase 13 duhuri rele.

– Al treispezecelea capitol din Apocalipsă este acela în care se vorbește despre Antihrist și despre Fiară.

În același timp, tot în Antichitate,  al treisprezecelea dintr-un grup apare  ca mai puternic și mai sublim.

– Acesta este cazul lui Zeus în cortegiul celor doisprezece zei, în mijlocul cărora stă sau înaintează, fiind al treisprezecelea după Platon și Ovidiu, distinct de ceilalți prin superioritatea lui,

– Ulise, al treisprezecelea din grup scapă de lăcomia distrugătoare a Ciclopului.

– În astronomia, teologia și calendarul vechilor mexicani treisprezece este cifră sacră, întălnim „Cei treisprezece zei” și „Zeul al Treisprezecelea”.

– În Popol Vuh (Cartea Sfatului sau Cartea Comunității, este documentul cel mai important de care se dispune referitor la miturile civilizației Maya) se face referire la „Soarele la zenit și cele douăsprezece stele” și la „Cei doisprezece zei ai ploilor si cel de-al treisprezecelea care era primul sau mare zeu al cerului”.

– La azteci este cifra timpului însuși, ca sfârșit al unei serii temporale, o săptămână la azteci durează treisprezece zile.

Privind din alt punct de vedere, unii consideră că numărul 13 capătă importanță doar pentru că îl urmează pe 12. Doisprezece este numărul a ceea ce este terminat, a ceea ce formează un tot, un întreg. Câteva exemple în acest sens:

– o zi se împarte în de două ori doisprezece ore;

– un an are doisprezece luni

– zodiacul are 12 semne

 – în Biblie, Iacob avea doisprezece fii care au fondat cele doisprezece triburi ale lui Israel; aceste doisprezece triburi erau reprezentate prin doisprezece pietre preţioase care figurau pe pectoralul marelui Preot Aaron, fratele lui Moise.

În acest context, treisprezece venind după doisprezece, poate reprezenta începutul unui nou ciclu care se poate pune sau nu în concordanță sau echilibru cu întregul (format din 12) ce tocmai s-a terminat. Este deci un element străin, nou care trebuie să se alăture întregului. De aici se desprinde și idea, că de fapt numărul treisprezece nu este neaparat un număr malefic, el poate aduce noroc sau ghinion funcție de capacitatea de armonizare a noului început cu întregul finalizat.

Așa cum moartea nu este văzută ca un sfârșit ci ca un alt început, iar acest alt început este strâns legat  de lucrul spiritului până a ajunge la acel moment, unii sunt de părere că și 13 acționează diferit, funcție de spiritul celui ce-l întîlnește, și este favorabil doar celor ce posedă bunătate, dragoste şi blândeţe. 

Așadar, la modul general, se poate spune că  acest număr corespunde unui reînceput, nu atât ca renaștere cât ca refacere a unui lucru.

Gerard de Neval, atinge acest subiect în versurile sale dedicate zeiței a treiprezecea, Artemis:

„A Treisprezecea vine din nou … e prima iară

Și-i unică mereu, – ori e doar un clipit;

Căci ultima și prima, ești tu  regină oare?”

Lecturând toate cele enumerate mai devreme, personal cred că până și 13 poate fi manipulat. De noi depinde. 🙂 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: