Bicicleta ca simbol

Vă salut!

bicicleta ca simbol

V-ați dat deja seama că nu vă voi face o invitație la o plimbare cu bicicleta și nici nu vă îndemn să participați la un concurs cu și despre biciclete, deși vreau să știți că am toată stima pentru cei care folosesc bicicleta în mod regulat, fie ca mijloc de transport, aparat pentru sport  sau pur și simplu mijloc de distracție. 

Știm deci ce este o bicicletă și care îi sunt utilizările. Știm însă ce simbolizează bicicleta în imaginarul modern? Sau poate măcar intuim?

Lecturând informațiile de mai jos, împătimiții de mers pe bicicletă ar putea chiar să descopere că, legătura dintre ei și acest aproape banal obiect, are semnificații mai profunde decât și-ar fi imaginat. 

Bicicleta are trei trăsături definitorii:

– este un mijloc de transport pus în mișcare de persoana care îl folosește doar cu forțele proprii, fără a utiliza alte forțe străine; așadar utilizatorul, bazându-se doar pe efortul individual, elimină oricare altă formă de energie pentru a merge înainte;

– echilibrul nu este asigurat decât datorită mișcării înainte, întocmai ca în evoluția vieții exterioare sau interioare;

– ea nu poate fi folosită decât de o singură persoană, fiind vorba despre o acțiune de la care orice alți participanți sunt excluși.

Plecând de la cele enumerate mai sus putem spune că acest vehicul simbolizează evoluția în mers: visătorul încalecă pe inconștientul său și se avântă înainte cu propriile mijloace, în loc de a le irosi prin stagnare, nevroză sau infantilism. Poate să se bizuie pe el însuși și să-și câștige independența. Își asumă personalitatea proprie, nefiind subordonat nimănui pentru a merge încotro dorește. 

De-a lungul timpului, ce-i drept rareori, s-au întâlnit situații ale imaginativului, în care, bicicleta semnifică o sigurătate psihologică sau reală, prin exces de introvertire, de egocentrism, de individualism, împiedicând integrarea socială: aceasta corespunde unei nevoi normale de autonomie.

Indiferent că vă așteptați sau nu la o astfel de explicație, pentru cei ce nu știau ce simbolizează bicicleta (dincolo de utilitatea ei cea de toate zilele) sper să fie o informație binevenită. 

„Viața este ca mersul pe bicicletă. Pentru a-ți păstra echilibrul trebuie să continui să mergi înainte.”  –  Albert Einstein 

(sursa – Simboluri – Jean Chevalier, Alain Cheerbrant)

Anunțuri

1 comentariu (+add yours?)

  1. ricamihai13
    Iul 20, 2015 @ 12:37:55

    Mulțumesc!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: