Cubismul (3) – Bătrâna unui pictor cubist

Discuția începută aici și continuată aici nu este nici pe departe o discuție încheiată.

Am lămurit deja cum s-a aplicat eticheta „cubism” unui curent artistic  și care au fost fazele acestuia, precubismul, cubismul analitic și cubismul sintetic.

Dacă la întrebarea „Câte fețe are un cub?” răspunsul este simplu „6.” , la întrebarea „Câte fețe are cubismul?”, răspunsul este aproximativ la fel de simplu „Depinde din ce unghi privești.”

Nu, nu încerc să vă duc cu „unghiul”. Încerc doar să tai cubismul în felii mai ușor de consumat.

Și pentru că tot veni vorba de unghiuri și fețe să știți că tocmai acestea reprezintă intriga în epica artistică numită cubism.

Eroii de pe pânzele artiștilor cubiști, fie că sunt ființe, fie că sunt obiecte, nu mai sunt văzuți doar dintr-un singur unghi  ci, simultan, din mai multe unghiuri. Ei au mai multe fețe cu forme geometrice, uneori mai mici alteori mai mari, luminile și umbrele apărând acolo unde sunt descoperite de ochiul artistului.

Un exemplu a ceea ce tocmai v-am povestit găsiți în următoarea imagine, Pablo Picasso, Fata cu mandolină – 1910 (sursa foto – wikipedia) .

Pablo_Picasso,_1910,_Girl_with_a_Mandolin

Acum e momentul să vă spus o istorioară. Nu știu cât este de adevărată, știu doar că mie mi-a plăcut mult și m-a ajutat să înțeleg mai bine cubismul.

„Se spune că un pictor cubist se întâlnește la un moment dat cu unul dintre contestatarii săi vehemenți. Pentru a-i explica acestuia modul său de a aborda arta plastică, îl introduce într-o încăpere prost luminată în care pe un scaun se afla o bătrânică. Lumina îi cădea pe picioare până la trunchi, umbra era în dreptul inimii și de la gât în sus era în întuneric.

– Ei spune-mi domnule, unde e lumina, unde e umbra și unde întunericul.

Acesta îi spuse în câteva cuvinte exact ceea ce v-am spus eu mai sus. Răspunsul artistului a fost promt:

– Greșești. Lumina nu e la picioare ci la inimă, umbra nu e la inimă ci la cap, iar întunericul nu e la cap ci la picioarele neputincioase și înțepenite de boală.” 

Eu am înțeles din povestioara aceasta că de fapt cubismul trece dincolo de realitatea percepută cu ochiul liber, creează povești, dar povești rupte din realitate, o realitate în care luminile și umbrele nu sunt cele percepute doar cu ochiul, ci și cu mintea și inima, în care o linie curbă sau una frântă apare acolo unde te aștepți mai puțin, dar după ce o identifici îi găsești și sensul. 

După această povestioară priviți iarăși fata cu mandolină. N-o vedeți altfel?

Astăzi mă opresc aici dar revin cu o altă felie 😉 . Stați pe-aproape 🙂 .

Anunțuri

10 comentarii (+add yours?)

 1. Trackback: Cubismul – ca de la om la persoană (2) | Din Culori
 2. racoltapetru6
  Iun 05, 2015 @ 07:44:26

  Oare politicienii care au adunat tot felul de picturi celebre, inclusiv de Picasso, știau pilda cu bătrâna sau apreciau picturile după autor și preț?

  Răspunde

 3. coltulcultural
  Iun 05, 2015 @ 09:01:32

  Încep să mă îndrăgostesc de cubism, cred… deși încă nu știu dacă-l pot cuprinde măcar pe jumătate în fața unei opere a genului… se lasă greu 🙂 Minunate informații, îmi place mult seria ta. Pui suflet.
  Zile minunate!!

  Răspunde

  • ricamihai13
   Iun 05, 2015 @ 09:06:57

   Mulțumesc Mihai! Cât despre cuprindere? Lasă-ți imaginația slobodă, nu încerca să vezi ce și cât au văzut alții și bucură-te de ce, cum și cât vezi tu :)! Un weekend de vis!

   Răspunde

 4. Georgeta Popoiu
  Iun 05, 2015 @ 10:13:47

  Rica, nu ma bag pe domeniul tau, fiindca nu-l cunosc, dar apreciez ce faci, fiindca este un talent si fiecare are macar unul, nu-i asa ?

  Răspunde

 5. Trackback: Cubismul (4) – Precubismul lui Paul Cezzane | Din Culori
 6. Trackback: Despică firul în patru dar nu pierde firul! – cubismul analitic (5) | Din Culori

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: