Cubismul – ca de la om la persoană (I)

Cum se introduce cubismul în discuție?

„Se spune că, într-unul dintre tablourile lui Picasso, se întâlnesc mai multe tipe. Una dintre ele, încercând să relaționeze cu alta, grăiește:

– Ce figură distinsă! Cu cine am plăcerea?

– Aaa, mulțumesc! Sunt una dintre domnișoarele din Avignon și încerc să fac o figură bună.

– Ce coincidență! Și eu sunt tot o domnișoară din Avignon. Eu încerc ……..  ei bine, eu încerc  să fac o figură geometrică.”

Pentru a înțelege mai bine acest dialog, iată în imaginea de mai jos tabloul lui Picasso, „Domnișoarele din Avignon” – pictat în 1907.(sursa foto-wikipedia)

domnișoarele din avignon

Și uite așa am introdus în discuție, cubismul, acest curent artistic al secolului XX.

Unii spun că dialogul dintre cele două „dive” a fost cel care a marcat evoluția ulterioară a operei  artistului. Eu mă îndoiesc.

Cred mai degrabă că a fost influențat de  Paul Cezanne, cel care a recomandat „a reda natura prin intermediul cilindrului, sferei și conului”.

De altfel cei mai avizați critici ai artei îl recunosc pe Cezanne, ca având un rol covârșitor în prima fază a cubismului, numele ei fiind cum probabil lesne intuiți, precubismul.

Iar pentru a vă fi și mai clară înclinația lui Cezanne asupra figurilor geometrice, studiați cu atenție următoarea pictură a sa, realizată în anul 1895, „Cariera Bibemus”. (sursa foto wikipedia)

paul cezanne - cariera bibemus - 1895Cum probabil bănuiați, discuția despre cubism abia începe. Dezbătută pe îndelete, poate fi o discuție foarte lungă. Tocmai de aceea, în acest articol aș mai adăuga doar că următoarele două faze ale cubismului au fost cubismul analitic și cel sintetic, urmând a despica firul în patru în alte articole.

Și pentru a încheia articolul  într-o notă geometric colorată, vă invit la masă, dar nu orice masă ci „Masa cu Pedestal” a lui George Braque, pictată în 1913.(sursa foto tot wikipedia)

masa cu pedestal, George Braque - 1913

Și pentru că am ajuns la masă – Poftiți vă rog , cultură !

Anunțuri

6 comentarii (+add yours?)

 1. racoltapetru6
  Mai 19, 2015 @ 14:32:05

  De cultură nu te îngrași niciodată, oricât de bogată ar fi masa. Săru-mâna și azi, soră-mea cea bună! 🙂

  Răspunde

 2. coltulcultural
  Mai 19, 2015 @ 15:54:19

  Foarte captivant ai reușit să introduci cubismul, un curent interesant, dar la care, aveam nevoie de un profesor carismatic, ca tine, pentru a-l preda. Mulțumesc pentru info! Mai vreau, mai vreau!! 😉

  Răspunde

  • ricamihai13
   Mai 19, 2015 @ 16:08:30

   Dragă Mihai, am ales această cale pentru a fi cât mai aproape de înțelesul tuturor. Mă adresez unui public care nu caută neaparat informațiile despre cubism, ele neprezentând o necesitate imediată a lor. Ofer niște informații într-un mod lin, lejer, care poate fi la o adică savurat ușor. Transmise în acest mod ele nu doar rămân undeva în memorie fără nici cel mai mic efort ba mai stârnesc și un oarecare interes viitor. Cubismul a reprezentat o adevărată revoluție în arta plastică și tocmai pentru asta cred că poate fi atractiv în acest moment pentru mai multe generații. Revin pentru că mai sunt multe de spus, dar vor fi tot așa articole nu tocmai stufoase pentru a nu plictisi . O seară plăcută și mulțumesc pentru susținere!

   Răspunde

   • coltulcultural
    Mai 19, 2015 @ 19:04:45

    Gândești foarte bine și corect modul de alcătuire al articolelor, pesemne că-ți cunoști cititorii. Felicitări! Cam asta am și eu în minte când scriu un articol sau când aleg un altul din aria culturală. Ne pliem pe ce putem, fiecare având la purtător diverse pregătiri și bagaje de informații. Ce pot să-ți urez, decât spor mult?! O seară frumoasă!

 3. Trackback: Cubismul – ca de la om la persoană (2) | Din Culori

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: