Consumatori de apa-n piuă

De cînd e lumea și pământul, știm că există „Bătători de apa-n piuă”, adică vorbitori de pomană sau muncitori fără folos. Ei sunt în primul rând rezultatul voinței proprii, dar mai cu seamă rezultatul „Consumatorilor de apa-n piuă”.piua

Pot să-i spun acestui consumator „Gură cască”? Pot. Cum altfel aș putea să numesc pe cineva care insistă să asculte flecăreli fără noimă, vorbe care nu duc la nimic, din care nu înveți nimic? El se complace și se încurajează să rămână în lumea lui mică, consumând fidel apa-n piuă.

Dacă ne-am lămurit cine e consumatorul, când vine vorba de bătătorul sau mai bine zis de vânzătorul de apa-n piuă lucrurile sunt puțin mai complicate.

Există Bătătorul de apa-n piuă nevinovat, cel care vorbește că-i place să se audă, neavând un interes ascuns, vorbește mult  și cât îi permit cunoștințele. Folosește cît de des poate bagajul limitat de cuvinte, tocmai pentru a nu-l pierde. Discutăm despre un individ în general bine intenționat, care oscilează cu plăcere între statutul de vânzător și consumator, pentru a-și păstra audiența.

Există însă și Bătătorul de apa-n piuă vinovatEste acel vorbitor care, deși aparent flecărește, cuvintele sale sunt bine selectate pentru că are o țintă precisă: manipularea unor Gură cascăÎn aceste condiții, chiar dacă în fond flecăreala lui nu valorează nimic, nici pentru Gură cască nici pentru restul, există o categorie restrânsă care câștigă în urma flecărelii, mai exact a manipulării.

Pot numi această categorie Profitori de Gură cască? Pot.

Nu e cazul să vă dau exemple pentru că ele sunt peste tot în jurul nostru în mediile de comunicare, ochi și urechi să avem, pentru a le percepe.

Și iată cum expresia a bate apa-n piuă își schimbă semnificația din acțiune fără rost în acțiune aducătoare de profit.

Convine? – Cui?

Nu convine? – Cui?

Cât timp Gură cască + Profitorii de Gură cască formează majoritatea …. restul nu contează….

Reclame

2 comentarii (+add yours?)

  1. clarozmarin
    iun. 29, 2014 @ 20:01:31

    De-aia nu ma mai uit la televizor, ca sa evit apartenenta la grupul de „consumatori”.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: