O zi de muncă la câmp – „Mândru mi-s că sunt român!!!!!!! „

Probabil că n-o să citească nimeni acest articol, pe cine mai interesează agricultura în zilele noastre?

Și totuși.

Am avut ocazia să văd cum se desfășoară o zi de lucru la câmp în două zone viticole, una din România cealaltă din Germania.

Dimineața pe răcoare iese rtăranul românomânul din curte cu sapa în spate, cu o sacoșă de rafie în interiorul căreia intuiesc că erau alimente și apă. Înjură printre dinți că i s-a stricat poarta și trebuie să o lege cu sârmă. Cu pălăria de paie pe cap și cu papuci de plastic în picioare, dar motivat de ziua frumoasă care se anunță, pleacă de acasă fluierând. Și flluieră chiar frumos o melodie din folclorul popular românesc.

Tot dimineața și tot pe răcoare iese și neamțul din curte doar că la el poarta se deschide cu telecomanda, nu are nici o sapă în mână dar poate are în tractoraș pentru că trebuie să știți pleacă la săpat de vie cu tractorașul. Din acest motiv nu am văzut dacă are papuci de plastic dar cu siguranță are pălărie și ochelari de soare. Nu fluierat, nu folclor…. plictisitor.

Ajuns la cîmp românul mânuiește foarte bine sapa, se vede experiența de zeci de ani. Se mai apleacă din când în când și smulge buruieni la care nu poate ajunge altfel. Și fluieră și cântă alte melodii dar tot din folclor. În jururl orei prânzului scoate din plasă o pâine cu ceapă și brânză și mănâncă. Își drege gâtlejul cu o juma’ de vin și-i dă bătaie în continuare. Speră să termine câteva rânduri de viță de vie până la apus.

Neamțul ajunge la câmp vădit mulțumit că are asfalt printre parcelele de vie și nu-l zdruncină tractorul.  Se vede treaba că rândurile acelea  îi știu de frică pentru că au luat poziția de „drepți”  la intrarea stăpânului pe tarla. Și ară neamțu’  și ară până la ora prânzului vreo câteva hectare. La prânz scoate o ladă frigorifică din tractor, mănâncă și se pune iar pe treabă. Pe la ora cinci, după ce a terminat tot ogorul pleacă către casă. Deschide aceeași poartă cu aceeași telecomandă, bagă tractorul în curte și lasă poarta deschisă. Pune furtunul pe tractor până îl face lună, spală apoi și curtea care e pavată cu piatră cubică, spală și afară din curte asfaltul din fața porții, închide poarta și intră în casă.

După câteva ore ajunge și românul acasă, nu mai înjură poarta că e prea obosit, aruncă sapa lângă tăietorul de lemne, aruncă și papucii și își toarnă apă în cap cu furtunul de la cișmea. Scoate din butoi o cană de vin, se așează pe prispă în fața casei și începe să fluiere printre înghițituri. Își spune în sinea lui că bun e vinul și merită toată osteneala de astăzi și din zilele ce vor urma.

A doua zi de dimineată, pe răcoare, românul pleacă  iar la câmp fuierând : „Mândru mi-s că sunt român”.

Neamțul își duce nepoții la Europa Park. nimeni nu cântă …. plictisitor.

Articolele acestui blog reprezintă proprietatea autorului și nu pot fi folosite integral sau parțial fără permisiunea acestuia în concordanță cu Legea nr.8/1996, privind drepturile de autor și drepturile conexe.
Reclame

7 comentarii (+add yours?)

 1. ricamihai13
  iun. 03, 2014 @ 09:12:22

  Din păcate doar cu natura.

  Răspunde

 2. Diana
  iun. 07, 2014 @ 16:39:52

  Românul pare a cânta a pagubă… 🙂
  Partea mai rea este ca țăranul român a trecut prin „colectivizare” si greu isi mai revine…
  Sapa o vor cara mult timp de acum inainte – cat timp nu vor avea bani… 😦

  Răspunde

 3. dumitruichim
  iun. 14, 2014 @ 05:15:54

  mulțumesc de o pagină scrisa cu un umor fin si cu slova atragătoare

  Răspunde

 4. samewhiteblue
  iul. 26, 2014 @ 01:02:05

  Am citit și comentariile(nu mă pot abține niciodată). Bine ar fi ca românul să nu mai care sapa, dar parcă…nu cântă chiar a pagubă. Am trăit la țară, am cărat sapa și viața aici e frumoasă, dar grea. Nenorocirea pe care o ducem cu toții pentru că nu mai știm să apreciem unele lucruri și pentru că suntem cu mult în urma lumii ar necesita eforturi colosale pentru a se stinge…

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: